Personeel vinden in deze tijd? Zo makkelijk is dat!
21 juli 2022

Personeel vinden in deze tijd? Zo makkelijk is dat!

Kijk, met deze kop heb ik jou in deze column getriggerd, dat kan niet anders! Immers, in alle branches en beroepsgroepen is er een tekort aan specialisten! En waarom zou iemand dan bij u gaan werken?

 

Nu raak ik direct de kern van het probleem. Tegenwoordig lijken alle bestelbussen wel vanaf de fabriek te worden bedrukt met de tekst ‘collega’s gevraagd’. Maar wat zegt dat nou? Iedere loodgieter, timmerman ICT-specialist enzovoorts weet dat hij overal kan werken, maar waarom zou hij voor jouw onderneming kiezen? Omdat er op een busje staat: collega’s gevraagd?

Wat wil de sollicitant in deze tijd? Een advertentie met wij bieden en dan 8% vakantietoeslag zag ik laatst in een advertentie. Onzin, dat biedt iedereen. Je bent dat namelijk als werkgever in Nederland verplicht.

‘Goede doorgroeimogelijkheden’ zag ik ook voorbijkomen in een vacature voorbijkomen voor een bijrijder en chauffeur… Waarheen groeit hij of zij dan door? En wil de sollicitant wel doorgroeien? Misschien wil de kandidaat gewoon de beste chauffeur zijn in een bedrijf, met flexibele werktijden en een veilige omgeving.

Ik weet niet alle antwoorden, wat ik wel weet is dat er voldoende onderzoeken zijn gedaan om te kunnen weten wat sollicitanten belangrijk vinden. Past jouw bedrijfsprofiel daarbij? Of kun je die aanpassen? Misschien is het zelfs nodig om je businessmodel aan te passen om voldoende en goede medewerkers binnen te krijgen.

Je weet vaak heel goed wie je zoekt; jong, leergierig en niet te duur. Maar weet je ook wat je sollicitant zoekt?  Zoek dat eens goed uit! En pas je aan.

En last but not least: moet iemand per se alles kunnen of is de in te vullen functie ook op te delen? Kan deze door meerdere mensen ingevuld worden met specifieke skills? Misschien maar voor een paar uur per week?

We leven in een flexibele wereld met veel eisen van werknemers. Maar voorlopig staan zij ook aan de goede kant van de streep. Het is wellicht een goed idee om je bedrijf daar (gedeeltelijk) op aan te passen. Klagen dat werknemers zoveel eisen stellen, dat is mooi, maar misschien bied je dan wel te weinig… En dan bedoel ik niet alleen geld. Maar als je goed gelezen hebt, had je dat al begrepen.

Personeel vinden in deze tijd kan dan wel eens een stuk makkelijker worden!

ProfitMakers helpt je graag!

Delen in je netwerk!