Goede teams creëren hoe doe je dat?

Goede teams zijn net als een goed elftal in de sport. Met het aannemen van goede individuen heb je nog geen goed functionerend team, een team waarin  kwaliteiten samenkomen. Individuen die elkaar onderling versterken. Wat zijn de voorwaarden om tot een goed team te komen?

Geloof in elkaar en in jezelf
Teamleden geloven in elkaar én in zichzelf. Zij weten precies wat er van hen wordt verwacht. Zij geloven dat zij aan de verwachtingen kunnen voldoen. Dit vertrouwen in elkaar en in zichzelf is heel belangrijk bij het bereiken van de beste teamprestaties.

Openheid tussen teamleden en de ruimte hiervoor
In een goed team communiceren de leden op een heel duidelijke, open wijze met elkaar. Ze zijn niet bang hun mening te geven en hun gedachten met elkaar te delen. De teamleden zeggen wat zij willen zeggen en luisteren goed naar wat een ander te zeggen heeft. Een goede communicatie is essentieel om efficiënt samen te werken en je doelen te bereiken.

Meten = weten; doelen vaststellen en behalen
Een succesvol team kent haar doelen. Doelen waar ieder teamlid achter staat. Hierbij tellen de resultaten en niet de hoeveelheid werk dat is verricht. Dit op basis van een duidelijk plan dat per team wordt opgesteld, waarbij ook duidelijk wordt wie welke rol aanneemt. En meten natuurlijk. Duidelijke KPI’s (Key Performance Instruments) vaststellen en bijsturen gedurende het proces zodat deze ook worden behaald!

Met plezier naar het werk
Teamleden die goed samenwerken en genieten van elkaars gezelschap kunnen ook veel plezier hebben buiten het werk om. Dit is een belangrijke factor. Plezier is altijd een basis voor succes. Teamleden hebben dan ook meer voor elkaar over en willen ook iets meer voor elkaar doen (mét plezier!).

Teamdoelen bewaken
Een team dat succesvol opereert vergadert regelmatig met vaste agenda en kijkt vooral of de doelstellingen worden behaald. Zo niet, dan volgt aanspreekgedrag en in een betrouwbare plezierige omgeving wordt snel duidelijk dat dit niet is om elkaar aan te vallen maar elkaar beter te maken!

Wie is de leider van het team?
Een succesvol team heeft een leidinggevende die door de teamleden wordt vertrouwd en gerespecteerd. Een goede leidinggevende zorgt dat het team bijeen blijft en houdt in de gaten dat het team haar doelen bereikt in de gestelde tijd. Een goede leidinggevende zorgt onder meer voor aanmoediging en is inspirerend, maar grijpt ook op de juiste wijze in als dat nodig is.

Het verschil in teamleden
Binnen een succesvol team vind je alle drijfveren! Gezamenlijk komen dan alle drijfveren bij elkaar. Ieder teamlid is uniek, met eigen talenten, ervaringen en kennis! Juist die diversiteit zorgt voor goede teamprestaties!

Wil jij je team effectiever maken?

Misschien heb je voor je gevoel succesvolle teams. Graag komen we bij jou op gesprek en bespreken we hoe effectief jouw teams zijn. Met een kort assessment kijken we naar je team en scannen we wat er beter kan!

Bel vandaag nog 075 369 00 55. Dan maken we direct een afspraak om kennis te maken. Of laat hieronder je gegevens achter, dan nemen we binnen twee werkdagen contact met je op.